EKONOMIA KARMIENIA

Porównanie karmieniem cukrem, nieodpowiednią płynną karmą i naszą karmą APIVITAL® syrop:

KARMIENIE SACHAROZĄ

  • konieczność mieszania roztworu cukrowego
  • bez mozliwości kolejnego użycia opakowania
  • zachęca pszczoły do rabunków
  • wysoka energetyczna wydajność wypracowania przez pszczołę - cca 23% z dostarczonej ilości cukru pszczoła potrzebuje do rozszczepiania sacharozy, odparowania wody i wytwarzania.
    Wiecej informacji: Zaboenko A. S. (2000)– Sovremennaja enciklopedija pchelovoda. Doneck: 75 – 76)

KARMIENIE ZWYCZAJNYM PŁYNNYM CUKREM

  • 1kg tych o to produktów jest z 40-50% stwarzany przez cukier, który pszczoła nie jest w stanie wytworzyć (wiecej Karmy na rynku)
  • za wypłacony 1kg takiej "karmy" dostaje pszczelarz cca 0,5kg węglowodanów, które pszczoła jest w stanie wykorzystać
    Przykład - konkretna kalkulacja ceny pokarmu na rynku, zawierających cukry złożone maltoza i maltotrioza: przy założeniu, że kilogram karmy kosztuje 3,87 Zł a pszczoła wykorzystuje tylko 61% cukru (maltoza itd. nie jest trawiona, a jest wydalana), z tąd trzeba liczyć, że kilogram pokarmu kosztuje 6,34 Zł.
  • wykorzystane cukry są w tych syropach w absolutnie nieodpowiednim stosunku
  • roztwory te nie są przekazane do karmienia pszczół. Najbardziej są przydatne cukiernikom, piekarzom, producentom napoji itd.

KARMIENIE NASZĄ KARMĄ DLA PSZCZÓŁ APIVITAL® syrop

  • 100% czystego produktu wyprodukowanego na zamówienie przes czeskiego producenta, gwarantowane składniki, porządny dla pszczołu
  • wykorzystanie całości wynosi przeszło 99%
  • nie powoduje rabunków wśród pszczół
  • oszczędność energetyczna podczas przetwarzania przez pszczoły
  • łatwy transport, manipulacja i przechowywanie
  • szybkie, łatwe i proste karmienie
  • zimowanie na naszym pkarmie dla pszczół jest naturalniejsze i dla hodowania korzystniejsze - samotne wystarczająco dość dobry ekonomiczny powód do karmienia naszą karmą
  • wspaniała cena

Posunąć się na:

Cukry i karmy dla pszczół na rynku